Veel voorkomende vragen
Auto van de zaak of privé
Koop je een nieuwe of bijna nieuwe auto dan is het meestal voordeliger de auto op de zaak te zetten. Heb je een wat oudere auto en rijd je veel zakelijke kilometers, dan is het voordeliger de auto prive te houden. Je mag je zakelijke kilometers opvoeren als kosten ad 19 cent per kilometer.
Let op: Voor de zakelijke auto moet btw gecorrigeerd worden, bij de privéauto mag het zakelijke deel van de betaalde btw worden afgetrokken.
Auto’s van 15 jaar en ouder altijd op de zaak zetten. De bijtelling is hier gebaseerd op de werkelijke waarde ipv de nieuwwaarde.
Kantoor aan huis
Werk je van huis uit en heb je geen aparte opgang en geen apart toilet, dan zijn de kosten van je werkkamer niet aftrekbaar.
Verzekeringen
Denk bij verzekeringen vooral aan de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering en vergeet niet algemene voorwaarden op te (laten) stellen. Die heb je nodig voor je verzekering mocht er iets misgaan. Ben je hoofdkostwinner en wil je de financiële risico’s afdekken, sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Dit is een privéverzekering, maar is aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.
Pensioen
Pensioen opbouwen als zzp’er is een kostbare zaak. Je kan je geld niet meer besteden aan de groei van je onderneming, maar toch is het verstandig pensioen op te bouwen. Er zijn diverse mogelijkheden, ook met behoud van je liquiditeit. Denk daarbij aan de fiscale oudedagsreserve. Hier blijft het geld in eigen beheer, echter dien je in een later stadium nog wel belasting te betalen over deze reservering. Een veiligere manier van pensioen opbouwen is banksparen. De kosten zijn transparant en je ziet daadwerkelijk de opbouw van je eigen verdiende geld in je pensioenspaarpot.
Zakelijke rekening
Een zakelijke bankrekening is niet verplicht, maar wel verstandig. Het is professioneler en je hoeft je privérekening niet in te boeken.
Telefoon / internet
Heb je een alles in 1 pakket, laat het ons weten. Wellicht kan een deel van de kosten wel als zakelijk worden geboekt. Je mobiele telefoon is volledig aftrekbaar wanneer het zakelijk gebruik minimaal 10% is.
KOR (Kleine Ondernemers Regeling)
De kleine ondernemersregeling is van toepassing voor ondernemers die op jaarbasis minder dan 1885 Euro btw afdragen. Tot 1345 Euro is zelfs helemaal geen btw verschuldigd.
Voorlopige aanslag
Vanaf 1-4-2014 gaat de rente van de belastingdienst omhoog naar 4% voor belasting die je achteraf nog verschuldigd bent. Het is daarom verstandig een voorlopige aanslag te betalen over je verwachte resultaat. Voordeel is ook dat je dan in termijnen mag betalen.
Investeringsaftrek
Een investering is de aanschaf van een goed voor eigen gebruik. Een investering moet minimaal 450 Euro bedragen om in aanmerking te komen voor investeringsaftrek. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten voor investeringsaftrek. Vraag het ons bij twijfel.
Er moet per jaar minimaal € 2300 worden geïnvesteerd om in aanmerking te komen voor investeringsaftrek.
Uitstel voor het doen van aangifte
Iedere belastingplichtige kan uitstel aanvragen voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Wij als intermediair krijgen langer uitstel. Wij vragen automatisch voor al onze klanten uitstel aan.
Toeslagen
Vergeet niet toeslagen aan te vragen. Wanneer je een niet al te hoog inkomen hebt kom je hier al gauw voor in aanmerking. Via toeslagen.nl kan je proefberekeningen maken om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.
BTW op doorberekende reiskosten
Wanneer je kosten doorbelast aan derden is de hoofdregel dat deze kosten het btw tarief van de hoofdactiviteit volgen. Voorbeeld: verleen je diensten met 21% btw, dan moet je de treinkaartjes ook doorbelasten met 21% btw.
VAR
Werk je als zzp’er dan kan je opdrachtgever vragen om een VAR-verklaring. Voor het aanvragen en voor meer informatie hierover, kijk op www.belastingdienst.nl of vraag het aan ons. Heb je een digi-d, dan kun je deze online verzenden.
Hulp nodig? Bel 06 53590469